Škvarkové pagáče
Suroviny:
- 1 kocka droždie
- 150 ml vlažné mlieko
- 1 ČL kryštálový cukor
- 2 ks zemiaky
- 850 g polohrubá múka
- 6 ČL soľ
- 1 ks vajce
- 100 ml olej
- 750 g pomleté škvarky
Postup receptu:
Kvások pripravíme z 1 kocky droždia, 150 ml vlažného mlieka a 1 ČL kryštálového cukru. V mise zmiešame 2 väčšie uvarené a postrúhané zemiaky, kvások, 850 g polohrubej múky, 6 ČL soli, 1 vajce a 100 ml oleja. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. Na cesto natrieme 750 g pomletých škvariek a cesto preložíme ako obálku. Necháme 15 minút odpočinúť, znova rozvaľkáme a poprekladáme. Postup dvakrát zopakujeme a z cesta povykrajujeme pagáčiky. Preložíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.